Η Υδρούσα είναι το μικρό νησί, έκτασης μόλις 57 στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την παραλία του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους έχουν σκάφος ή τζετ σκι, καθώς η μικρή του απόσταση βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμων και χρόνου. Η Υδρούσα ή Κατραμονήσι, κυρίως τους καλοκαιρινούς γεμίζει με σκάφη, που κάνουν μια στάση στο μικρό νησί της Αττικής. Συχνά μάλιστα ερασιτέχνες καπετάνιοι δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμο χώρο για να δέσουν στο νησί. Η Υδρούσα διαθέτει δύο παραλίες μήκους περίπου 100 μέτρων. Τα καταγάλανα νερά τους κάνουν τις παραλίες του νησιού κατάλληλες για κοντινές καθημερινές αποδράσεις.
Η Υδρούσα δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, ούτε σε κάποιον εύπορο επιχειρηματία. Ιδιοκτήτης του νησιού είναι ένας οδηγός λεωφορείου, που για 24 χρόνια πάλεψε με το ελληνικό κράτος για να κατοχυρώσει το νησί, που είχε κληροδοτηθεί σε εκείνον.
Η ιστορία του ξεκινά το 1941 όταν ο Μιλτιάδης Αλαμανής αγόρασε το νησί από ιδιώτες, που το κατείχαν από τον 19ο αιώνα. Οι προσπάθειες του Ελληνικού Δημοσίου να διεκδικήσει το νησί δεν τελεσφόρησαν.
Το 1962 ο Άρειος Πάγος με απόφαση του απέρριψε τις κρατικές απαιτήσεις και έτσι το νησί κατέληξε στους ιδιώτες. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες, κουρασμένοι από τον αγώνα τους με το Δημόσιο, δεν ενδιαφέρθηκαν τελικά για την έκταση του νησιού και έτσι αποφάσισαν να το χαρίσουν στον Κώστα Σελίμη.
Για 24 χρόνια ο Κώστας Σελίμης πάλευε με το Ελληνικό Δημόσιο για να νομιμοποιήσει την παραχώρηση. Η κατάσταση όπως εξελίχθηκε δεν ήταν εύκολη για εκείνον.
Παρότι οι κρατικές αποφάσεις ήταν υπέρ του, η ελληνική γραφειοκρατία στεκόταν εμπόδιο στην αξιοποίηση του νησιού. Ο οδηγός λεωφορείου έθεσε στόχο ζωής να μετατρέψει την έκταση του νησιού σε μια όαση πρασίνου.
Κρατούσε τις ελάχιστες οικονομίες του από τον μικρό μισθό του στην άκρη για να μπορεί να ανταποκρίνεται οικονομικά στις απαιτήσεις των δικηγόρων και του ελληνικού κράτους.
Με τρομερή επιμονή ο οδηγός λεωφορείου πήρε 46 διαφορετικές άδειες και κατάφερε να γίνει ο ιδιοκτήτης του μικρού νησιού της Αττικής. Οι προσπάθειες του βιοπαλαιστή Κώστα Σελίμη δικαιώθηκαν καθώς το 2004 Προεδρικό Διάταγμα του έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τελικά το νησί για να δημιουργήσει σε αυτό ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο. Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο εκπόνησε για εκείνον μελέτη για να δημιουργήσει ένα χώρο βιοποικιλότητας στο νησί.
Δείτε από ψηλά την Υδρούσα από τοYouTube channel UP DRONES :
mixanitouxronou.gr, βίντεο: UP DRONES